Начало       За проекта       Подходът "Лидер" / ВОМР        Органи на МИГ         Стратегия и изпълнение        Документи        Контакти        ИГРП    
  Проекти
   
  Полезни връзки
   
  Социални профили
 
 
  Новини
 
Информационна кампания
15 Май 2010


От 12 до 14 май 2010 г. на територията на МИГ – Община Момчилград се проведе обстойна информационна кампания за представяне на последния вариант на Стратегията за местно развитие и запознаване на местното население и всички заинтересовани страни с предстоящото кандидатстване на МИГ- Момчилград по обявената покана от МЗХ за утвърждаване на МИГ /по смисъла на Наредба 23-ДВ,бр.1/2010г./ и одобрение на СМР за финансиране. Проведоха се срещи по микрорайони, в по-големите населени места.
Обиколката на екипа започна от с.Груево, с.Соколино, с.Прогрес, на следващия ден продължи в с.Равен, с.Нановица, с.Звездел, с.Карамфил през Синделци, за да направи индивидуални срещи и в Батковци по покана на местни жители от тази махала.
Кампанията завърши в общинския център- гр.Момчилград. В лятната градина „Осетия” се събраха и хора, които не са могли да се включат в другите информационни срещи по селата. Дойдоха много заинтересовани хора, както от бизнеса, така и земеделски производители, които споделиха удовлетвореност, че в рамките на Стратегията ще имат възможност за алтернативно земеделие и създаване на микропредприятия за преработка на селскостопанска продукция, както и развитие на услуги за населението от неземеделския сектор. Радостна и похвална беше активността на младежите, както средношколци, така и трудова младеж, организирани в неформални или регистрирани сдружения и формирования. Младите задаваха много въпроси и искрено се вълнуваха как реализирането на тази Стратегия би променило облика на общината и родните им села. По време на информационната кампания се включиха и много активни жени, които радеят за развитието на този красив родопски край, една част от тях са представители на различни важни институции- здравни заведения, училища и читалища, банки, местна администрация, а други са домакини, които биха искали, след като са отдали времето си за семейство и деца, да имат женски клубове, хубави селски пракове и детски площадки и биха се включили в процеса на реализиране на стратегията, но имат голяма нужда от обучения за това как да превърнат своите идеи в бизнес планове и проекти за да бъдат финансирани.
На срещите присъстваха и една друга немалка група хора, специфична основно за този район, бивши емигранти от преди двадесетина години, които се завръщат по родните места, водени от носталгия и желание да изживеят живота си тук.Тези хора са посъбрали малко личен капитал и определено биха искали да участват в местното развитие, като се възползват и от ПРСР.
Екипът се съобрази с мненията и предложенията на хората и нанесе последни корекции, по отношение на финансовите рамки и включените бенифициенти по конкретните мерки.Предстои обществен форум за представяне на финалния вариант на Стратегията за местно развитие на МИГ-Община Момчилград.

Още снимки


Прочитания: 1789 пъти

 
  Превод
 
Bulgarian Belarusian Croatian Czech Danish English Estonian Finnish French German Greek Hungarian Icelandic Italian Latvian Lithuanian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Spanish Swedish
 
  Профил на купувача
   
  Съдържание